[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 3 01 2020 ]
'Stilstaan bij een nieuwe knie' is nog steeds leverbaar!

Bestelinformatie
Het boek is te bestellen door 14,50 euro (incl. verzendkosten) over te maken op IBAN: NL54ASNB0707295963 t.n.v. A. Pepping, Thesinge. Vermeld 'Knieboek' en uw naam en adres. Zodra het bedrag binnen is, stuur ik het boek toe.

Het boek is ook verkrijgbaar bij bol.com

[ 28 08 2009 ]
Over knieblog

Dit weblog over een nieuwe knie heb ik geschreven als voorbereiding op en verslag van de knieoperatie in 2006. Inmiddels ben ik er over uitgeschreven. Knieblog blijkt echter nog steeds een goede bron van informatie voor veel mensen die voor eenzelfde operatie staan. De complete inhoud van het weblog heb ik bewerkt tot het boek Stilstaan bij een nieuwe knie. Op deze website staat nog een beperkt aantal artikelen.

[ 13 07 2009 ]
Naar de brievenbus

In sommige kleine dorpen op het groninger platteland beperkt de status van de plaatselijke brievenbus zich tot 'buslichting tijdens bestelling'. Dat geldt ook voor ons dorp. Ik weet nooit zeker wanneer de bus gelicht wordt.
Het komt dan ook vaak voor dat ik aan het eind van de middag naar het volgende dorp fiets omdat daar een brievenbus hangt die pas na 18.00 uur wordt gelicht.
Toen ik gisteren een knieboek naar de brievenbus bracht, moest ik er aan denken dat mensen die het boek bestellen niet weten dat ik meestal 4 kilometer heen en terug fiets om het boek op de post te doen. Behalve dat ik het boek graag zo snel mogelijk wil toesturen, betekent elk besteld boek op die manier ook een kleine training voor de spieren.
Zo draagt iedereen die Stilstaan bij een nieuwe knie bestelt er aan bij dat ik even vol op de trappers ga. Voor een nieuwe knie blijft trainen belangrijk, ook als is hij al een paar jaar oud.

[ 24 07 2007 ]
Zojuist verschenen

Stilstaan bij een nieuwe knie. Een bundel ervaringen van 20 weken voor de knieoperatie tot zo'n 20 weken erna. Het boek is gebaseerd op de artikelen die tussen februari en november 2006 op knieblog zijn verschenen. Ik heb de teksten geschikt gemaakt voor een gedrukte versie en aangevuld met interessante informatie en tips voor mensen met een knieprothese (in het vooruitzicht). Het resultaat is een leuk boek, vol informatie en ervaringen. Voor iedereen die wil weten hoe het is om een knieprothese te krijgen.
Een uitgebreide inhoudsopgave staat in het bericht hieronder.
Om een indruk te krijgen: download hier de pagina's die betrekking hebben op 3 weken voor de operatie en 7 weken erna.
ISBN 978-90-812003-1-8 Formaat: 16 x 21 cm; 72 pagina's.

Bestelinformatie
Het boek is te bestellen door 12,- euro (incl. verzendkosten) over te maken op bankrekening 4193138 t.n.v. A. Pepping, Thesinge. Vermeld 'Knieboek' en uw naam en adres. Zodra het bedrag binnen is, wordt het boek toegezonden.

[ 24 07 2007 ]
Een greep uit de inhoud

Waar ligt de grens? Wanneer besluit je dat het tijd is voor een nieuwe knie? Over de geleidelijk toenemende pijn en beperkingen die een versleten knie met zich meebrengt.

Te jong voor een kunstknie? Hoe oud moet je zijn om een knieprothese te krijgen? Specialisten denken daar heel verschillend over. Hoe kun je als patiënt een goede beslissing nemen?

Baat het niet... Over glucosamine, microstroomtherapie en andere wondermiddelen tegen pijn die hoop bieden, maar vaak op een teleurstelling uitlopen.

Dagelijkse lasten Een verkoper die veel te hard voor je uit loopt in een winkel. Een klusje in de tuin waar je vol goede moed aan begint, maar niet af komt. Geconfronteerd worden met de beperkingen van een versleten gewricht is heel vervelend. Maar soms levert het wel een leuk verhaal op.

Als nieuw? Wat kun je verwachten van een nieuwe knie? Helaas geeft niemand garanties, maar toch valt er in z'n algemeenheid wel iets over te zeggen. Zeker als je het vraagt aan mensen die er ervaring mee hebben.

Zoeken en vinden Verwijzingen naar goede informatiebronnen over knieprotheses, revalidatie, etc.

Lang leve de wetenschap Betrokkenheid maakt nieuwsgierig. Op zoek naar wetenschappelijke publicaties over baceriële infecties en het nut van voedingssupplementen bij gewrichtslijtage.

Voorbereiding Wat kun je vóór de operatie doen om erna zo effectief mogelijk te revalideren? Welke handige aanpassingen in huis vergroten de zelfredzaamheid na de operatie? Hoe verloopt de voorlichting van het ziekenhuis? En waarom is het raadzaam om nog naar de tandarts te gaan voordat je een nieuwe knie krijgt?

De ziekenhuisopname Een van dag tot dag verslag van de vorderingen na de operatie. De opluchting dat de operatie geslaagd is, de eerste onzekere stappen, de frustratie als het buigen niet vordert, het doorbijten om maar zo snel mogelijk weer thuis te zijn.

Langzaam vooruit Revalideren is hard werken. Herstel gaat vaak met kleine stapjes, soms met grote sprongen. Een regelmatig verslag van de eerste maanden na de operatie. Over wankel voortbewegen op krukken, rondjes draaien op de hometrainer, buigen en strekken en de wandelingetjes door het dorp die steeds langer worden. Over fysiotherapie, zelfdiscipline, doelen stellen en ongeduld.

Mantelzorg en zelfredzaamheid Met een nieuwe knie ben je de eerste tijd behoorlijk onthand. Over de ongemakken van een kruk en de noodzaak van een goede verzorging. Handige tips voor onhandige situaties.

Prikken en slikken De dagelijkse prik tegen trombose: een prik van niks, maar een toenemend ongemak. Het afbouwen van de pijnstillers: soms één stap vooruit, twee stappen achteruit.

Mobiel De eerste maanden na de operatie zijn er de dagelijkse startproblemen. En ben je eenmaal op gang, dan loop je nog niet zo ver. Maar na zo'n twee maanden wordt de wereld opeens weer een stuk groter omdat autorijden en fietsen eindelijk weer mogelijk zijn.

Voor de statistieken Wat is de gemiddelde tijd die nodig is om weer goed te kunnen buigen, lopen en fietsen? Een niet-wetenschappelijk vergelijkend onderzoekje.

Register De onderwerpen die onder meer aan de orde komen zijn:
aanpassingen in huis; acupunctuur; alternatieve methoden tegen pijn; antibiotica; aps apparaat tegen pijn; autorijden; bacteriële infectie; bloedverdunner; branderige pijn in de knieën; buigen; doorbuigen onder narcose; douchen; eerste stappen; fietsen; fysiotherapie; geïnfecteerde kunstknie; geluid; glucosamine; handige hulpjes; hechtingen; hometrainer; huismiddeltjes; ibuprofen; infectie; informatie; internet; joint care; knieprothese; knieschijf; krukken; leeftijd; levensduur van een kunstknie; lopen; mantelzorg; nordic stokken; oefeningen; operatie; orthopeed; paracetamol; patella(luxatie); (patiënten) voorlichting; pijn; pijnstillers; revalidatie; resultaten; second opinion; slapen; slijtage; stijfheid; tandarts; voedingssupplementen; versleten knie; websites; wetenschappelijk onderzoek; ziekenhuisopname; zwelling.

[ 23 07 2007 ]
Eind goed...

Gedurende ongeveer een jaar beschreef ik op Knieblog mijn ervaringen met een nieuwe knie. Het schrijven heeft mij geholpen om minder tegen de operatie op te zien en het proces met anderen te delen. Uit reacties van bezoekers van de site, met name van diegenen die ook met een versleten knie door het leven gaan, begrijp ik dat knieblog voor hen een bron van informatie en gedeelde ervaringen is.
De knie is nu klaar. Met mijn nieuwe rechterknie kan ik veel meer dan ik de afgelopen jaren heb gekund. Het wel en wee van de knie speelt nu vrijwel geen rol meer in mijn dagelijks leven. Ik ben er voorlopig over uitgeschreven.
Wat doe ik nu met Knieblog?
Dagelijks komt er nog steeds een redelijk aantal bezoekers op de site, op zoek naar informatie.
Daarom blijven een aantal artikelen over slijtage, de ziekenhuisopname en het revalidatieproces op deze site beschikbaar. Wie meer wil lezen, beveel ik het boekje Stilstaan bij een nieuwe knie van harte aan!
En als er iets nieuws te melden is over knieën, dan zal ik dat op Knieblog blijven doen.

[ 29 06 2007 ]
De proef op de som

Het is precies een jaar geleden dat ik mijn nieuwe knie kreeg.
Een mooi moment om de proef op de som te nemen.
We zijn in het noorden van Roemenie. Onze camping ligt aan een met keien en grint verstevigde zandweg die de berg op kronkelt.
We lopen naar boven, Nordic stokken mee voor de terugweg.
Na een kilometer of drie dwingt een bui ons tot een flinke pauze. Qua knie had ik makkelijk verder kunnen lopen, maar we moeten ook nog terug.
Bergafwaarts lopen is lastiger; de stokken geven wat steun.
Als een boerenechtpaar met paard en wagen ons een lift aanbiedt, slaan we die niet af. Zo'n ritje op het hooi is te leuk om te laten lopen.
Voor de operatie vroeg ik me af wat de ingreep me zou opleveren - zou ik weer een bergweggetje kunnen bewandelen?
Ik ben erg blij dat ik dat weer kan, zonder pijn en met plezier.

[ 24 10 2006 ]
Wordt vervolgd?

Je hebt niet één knie, maar twee. Een mankement aan het een heeft gevolgen voor het andere; slijtage van één knie staat niet op zichzelf.
'Wanneer laat je je andere knie doen?' vragen mensen in mijn omgeving.
Ik weet het nog niet. Voor de operatie zag ik twee mogelijkheden. Of zo snel mogelijk na de eerste wegens groot succes. Ofwel, wegens hetzelfde succes, zo lang mogelijk uitstellen omdat de andere knie nog wel een aantal jaren kan meeliften op de nieuwe rechterknie.
Ik neig naar het laatste. Dankzij de nieuwe knie kan ik nu een stuk verder lopen dan een half jaar geleden. Het zal zeker niet bij die anderhalve kilometer van een week geleden blijven.

[ 2 10 2006 ]
De knie is klaar

Dat is de conclusie van de orthopeed nadat hij de laatste foto's heeft gezien, de stabiliteit heeft gecheckt (prima) de buiging gemeten (120 graden), de strekking beoordeeld (heel goed). Wat deze knie betreft: zijn werk is af.
Die constatering sluit een periode af, ook al is de knie voor mezelf nog niet klaar. Er valt nog veel vooruitgang te boeken in functionaliteit en kracht. Dat moet ik zelf doen, met ondersteuning van de fysiotherapeut.
De laatste paar weken keert het gewone leven weer terug. De knie bepaalt niet meer m'n doen en laten. Op een ochtend realiseerde ik me dat de stijfheid die me een paar maanden lang startproblemen gaf, verdwenen was. Niet van de een op de andere dag maar heel geleidelijk. Ik had er geen erg in. Vorige week gingen we boodschappen doen en onderweg ontdekte ik dat ik mijn krukken was vergeten. Het winkelen ging er even goed om. Dit weekend had ik na een middag klussen niet meer de pijn die ik voor de operatie voelde als ik langer dan een half uur stond of liep.
Het is nu tijd om vooruit te kijken: dit was één knie, wat zal de volgende stap zijn? Wordt vervolgd.

[ 5 09 2006 ]
Helemaal mobiel

Ruim negen weken na de operatie rijd ik weer in de auto en kan ik weer gewoon fietsen. Ik ben weer mobiel en kan zelfstandig de deur uit: zonder brengen/halen voor m'n werk op pad of met een vriendin naar de film.
Lopen doe ik voornamelijk zonder krukken; alleen wanneer ik de deur uit ga neem ik ze mee.
Ik geniet van de vrijheid die deze herwonnen mobiliteit met zich meebrengt.
Maar er is een keerzijde. Niet alles wat ik kan, kan ook voor de knie. Naarmate ik meer kan, doe ik meer. Dat is belastend voor m'n knie. Soms te belastend en dat voel ik. Het is een voortdurend zoeken van evenwicht tussen kunnen en aankunnen. Even een pas op de plaats maken is lastiger dan een stap vooruit zetten.

omslag195.jpg