[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Knieblog.nl verschijnen? Vul dan hier je emailadres in.


[ 6 11 2012 ]
'Stilstaan bij een nieuwe knie' nu ook bij bol.com

Het boek in ook verkrijgbaar bij bol.com.
Maar u kunt het ook rechtstreeks bij mij bestellen.
Zie de bestelinformatie hieronder.

[ 5 12 2011 ]
Het boek is nog steeds leverbaar!

Het boek Stilstaan bij een nieuwe knie is nog steeds te bestellen.

Bestelinformatie
Het is te bestellen door 12,- euro (incl. verzendkosten) over te maken op IBAN: NL94INGB0003479367 t.n.v. A. Pepping, Thesinge. Vermeld 'Knieboek' en uw naam en adres. Zodra het bedrag binnen is, stuur ik het boek toe.

[ 28 08 2009 ]
Over knieblog

Dit weblog over een nieuwe knie heb ik geschreven als voorbereiding op en verslag van de knieoperatie in 2006. Inmiddels ben ik er over uitgeschreven. Knieblog blijkt echter nog steeds een goede bron van informatie voor veel mensen die voor eenzelfde operatie staan. De complete inhoud van het weblog heb ik bewerkt tot het boek Stilstaan bij een nieuwe knie. Op deze website staat nog een beperkt aantal artikelen.

[ 13 07 2009 ]
Naar de brievenbus

In sommige kleine dorpen op het groninger platteland beperkt de status van de plaatselijke brievenbus zich tot 'buslichting tijdens bestelling'. Dat geldt ook voor ons dorp. Ik weet nooit zeker wanneer de bus gelicht wordt.
Het komt dan ook vaak voor dat ik aan het eind van de middag naar het volgende dorp fiets omdat daar een brievenbus hangt die pas na 18.00 uur wordt gelicht.
Toen ik gisteren een knieboek naar de brievenbus bracht, moest ik er aan denken dat mensen die het boek bestellen niet weten dat ik meestal 4 kilometer heen en terug fiets om het boek op de post te doen. Behalve dat ik het boek graag zo snel mogelijk wil toesturen, betekent elk besteld boek op die manier ook een kleine training voor de spieren.
Zo draagt iedereen die Stilstaan bij een nieuwe knie bestelt er aan bij dat ik even vol op de trappers ga. Voor een nieuwe knie blijft trainen belangrijk, ook als is hij al een paar jaar oud.

[ 24 07 2007 ]
Zojuist verschenen

Stilstaan bij een nieuwe knie. Een bundel ervaringen van 20 weken voor de knieoperatie tot zo'n 20 weken erna. Het boek is gebaseerd op de artikelen die tussen februari en november 2006 op knieblog zijn verschenen. Ik heb de teksten geschikt gemaakt voor een gedrukte versie en aangevuld met interessante informatie en tips voor mensen met een knieprothese (in het vooruitzicht). Het resultaat is een leuk boek, vol informatie en ervaringen. Voor iedereen die wil weten hoe het is om een knieprothese te krijgen.
Een uitgebreide inhoudsopgave staat in het bericht hieronder.
Om een indruk te krijgen: download hier de pagina's die betrekking hebben op 3 weken voor de operatie en 7 weken erna.
ISBN 978-90-812003-1-8 Formaat: 16 x 21 cm; 72 pagina's.

Bestelinformatie
Het boek is te bestellen door 12,- euro (incl. verzendkosten) over te maken op bankrekening 4193138 t.n.v. A. Pepping, Thesinge. Vermeld 'Knieboek' en uw naam en adres. Zodra het bedrag binnen is, wordt het boek toegezonden.

Een greep uit de inhoud

Waar ligt de grens? Wanneer besluit je dat het tijd is voor een nieuwe knie? Over de geleidelijk toenemende pijn en beperkingen die een versleten knie met zich meebrengt.

Te jong voor een kunstknie? Hoe oud moet je zijn om een knieprothese te krijgen? Specialisten denken daar heel verschillend over. Hoe kun je als patiënt een goede beslissing nemen?

Baat het niet... Over glucosamine, microstroomtherapie en andere wondermiddelen tegen pijn die hoop bieden, maar vaak op een teleurstelling uitlopen.

Dagelijkse lasten Een verkoper die veel te hard voor je uit loopt in een winkel. Een klusje in de tuin waar je vol goede moed aan begint, maar niet af komt. Geconfronteerd worden met de beperkingen van een versleten gewricht is heel vervelend. Maar soms levert het wel een leuk verhaal op.

Als nieuw? Wat kun je verwachten van een nieuwe knie? Helaas geeft niemand garanties, maar toch valt er in z'n algemeenheid wel iets over te zeggen. Zeker als je het vraagt aan mensen die er ervaring mee hebben.

Zoeken en vinden Verwijzingen naar goede informatiebronnen over knieprotheses, revalidatie, etc.

Lang leve de wetenschap Betrokkenheid maakt nieuwsgierig. Op zoek naar wetenschappelijke publicaties over baceriële infecties en het nut van voedingssupplementen bij gewrichtslijtage.

Voorbereiding Wat kun je vóór de operatie doen om erna zo effectief mogelijk te revalideren? Welke handige aanpassingen in huis vergroten de zelfredzaamheid na de operatie? Hoe verloopt de voorlichting van het ziekenhuis? En waarom is het raadzaam om nog naar de tandarts te gaan voordat je een nieuwe knie krijgt?

De ziekenhuisopname Een van dag tot dag verslag van de vorderingen na de operatie. De opluchting dat de operatie geslaagd is, de eerste onzekere stappen, de frustratie als het buigen niet vordert, het doorbijten om maar zo snel mogelijk weer thuis te zijn.

Langzaam vooruit Revalideren is hard werken. Herstel gaat vaak met kleine stapjes, soms met grote sprongen. Een regelmatig verslag van de eerste maanden na de operatie. Over wankel voortbewegen op krukken, rondjes draaien op de hometrainer, buigen en strekken en de wandelingetjes door het dorp die steeds langer worden. Over fysiotherapie, zelfdiscipline, doelen stellen en ongeduld.

Mantelzorg en zelfredzaamheid Met een nieuwe knie ben je de eerste tijd behoorlijk onthand. Over de ongemakken van een kruk en de noodzaak van een goede verzorging. Handige tips voor onhandige situaties.

Prikken en slikken De dagelijkse prik tegen trombose: een prik van niks, maar een toenemend ongemak. Het afbouwen van de pijnstillers: soms één stap vooruit, twee stappen achteruit.

Mobiel De eerste maanden na de operatie zijn er de dagelijkse startproblemen. En ben je eenmaal op gang, dan loop je nog niet zo ver. Maar na zo'n twee maanden wordt de wereld opeens weer een stuk groter omdat autorijden en fietsen eindelijk weer mogelijk zijn.

Voor de statistieken Wat is de gemiddelde tijd die nodig is om weer goed te kunnen buigen, lopen en fietsen? Een niet-wetenschappelijk vergelijkend onderzoekje.

Register De onderwerpen die onder meer aan de orde komen zijn:
aanpassingen in huis; acupunctuur; alternatieve methoden tegen pijn; antibiotica; aps apparaat tegen pijn; autorijden; bacteriële infectie; bloedverdunner; branderige pijn in de knieën; buigen; doorbuigen onder narcose; douchen; eerste stappen; fietsen; fysiotherapie; geïnfecteerde kunstknie; geluid; glucosamine; handige hulpjes; hechtingen; hometrainer; huismiddeltjes; ibuprofen; infectie; informatie; internet; joint care; knieprothese; knieschijf; krukken; leeftijd; levensduur van een kunstknie; lopen; mantelzorg; nordic stokken; oefeningen; operatie; orthopeed; paracetamol; patella(luxatie); (patiënten) voorlichting; pijn; pijnstillers; revalidatie; resultaten; second opinion; slapen; slijtage; stijfheid; tandarts; voedingssupplementen; versleten knie; websites; wetenschappelijk onderzoek; ziekenhuisopname; zwelling.

[ 23 07 2007 ]
Eind goed...

Gedurende ongeveer een jaar beschreef ik op Knieblog mijn ervaringen met een nieuwe knie. Het schrijven heeft mij geholpen om minder tegen de operatie op te zien en het proces met anderen te delen. Uit reacties van bezoekers van de site, met name van diegenen die ook met een versleten knie door het leven gaan, begrijp ik dat knieblog voor hen een bron van informatie en gedeelde ervaringen is.
De knie is nu klaar. Met mijn nieuwe rechterknie kan ik veel meer dan ik de afgelopen jaren heb gekund. Het wel en wee van de knie speelt nu vrijwel geen rol meer in mijn dagelijks leven. Ik ben er voorlopig over uitgeschreven.
Wat doe ik nu met Knieblog?
Dagelijks komt er nog steeds een redelijk aantal bezoekers op de site, op zoek naar informatie.
Daarom blijven een aantal artikelen over slijtage, de ziekenhuisopname en het revalidatieproces op deze site beschikbaar. Wie meer wil lezen, beveel ik het boekje Stilstaan bij een nieuwe knie van harte aan!
En als er iets nieuws te melden is over knieën, dan zal ik dat op Knieblog blijven doen.

[ 29 06 2007 ]
De proef op de som

Het is precies een jaar geleden dat ik mijn nieuwe knie kreeg.
Een mooi moment om de proef op de som te nemen.
We zijn in het noorden van Roemenie. Onze camping ligt aan een met keien en grint verstevigde zandweg die de berg op kronkelt.
We lopen naar boven, Nordic stokken mee voor de terugweg.
Na een kilometer of drie dwingt een bui ons tot een flinke pauze. Qua knie had ik makkelijk verder kunnen lopen, maar we moeten ook nog terug.
Bergafwaarts lopen is lastiger; de stokken geven wat steun.
Als een boerenechtpaar met paard en wagen ons een lift aanbiedt, slaan we die niet af. Zo'n ritje op het hooi is te leuk om te laten lopen.
Voor de operatie vroeg ik me af wat de ingreep me zou opleveren - zou ik weer een bergweggetje kunnen bewandelen?
Ik ben erg blij dat ik dat weer kan, zonder pijn en met plezier.

[ 2 10 2006 ]
De knie is klaar

Dat is de conclusie van de orthopeed nadat hij de laatste foto's heeft gezien, de stabiliteit heeft gecheckt (prima) de buiging gemeten (120 graden), de strekking beoordeeld (heel goed). Wat deze knie betreft: zijn werk is af.
Die constatering sluit een periode af, ook al is de knie voor mezelf nog niet klaar. Er valt nog veel vooruitgang te boeken in functionaliteit en kracht. Dat moet ik zelf doen, met ondersteuning van de fysiotherapeut.
De laatste paar weken keert het gewone leven weer terug. De knie bepaalt niet meer m'n doen en laten. Op een ochtend realiseerde ik me dat de stijfheid die me een paar maanden lang startproblemen gaf, verdwenen was. Niet van de een op de andere dag maar heel geleidelijk. Ik had er geen erg in. Vorige week gingen we boodschappen doen en onderweg ontdekte ik dat ik mijn krukken was vergeten. Het winkelen ging er even goed om. Dit weekend had ik na een middag klussen niet meer de pijn die ik voor de operatie voelde als ik langer dan een half uur stond of liep.
Het is nu tijd om vooruit te kijken: dit was één knie, wat zal de volgende stap zijn? Wordt vervolgd.

[ 5 09 2006 ]
Helemaal mobiel

Ruim negen weken na de operatie rijd ik weer in de auto en kan ik weer gewoon fietsen. Ik ben weer mobiel en kan zelfstandig de deur uit: zonder brengen/halen voor m'n werk op pad of met een vriendin naar de film.
Lopen doe ik voornamelijk zonder krukken; alleen wanneer ik de deur uit ga neem ik ze mee.
Ik geniet van de vrijheid die deze herwonnen mobiliteit met zich meebrengt.
Maar er is een keerzijde. Niet alles wat ik kan, kan ook voor de knie. Naarmate ik meer kan, doe ik meer. Dat is belastend voor m'n knie. Soms te belastend en dat voel ik. Het is een voortdurend zoeken van evenwicht tussen kunnen en aankunnen. Even een pas op de plaats maken is lastiger dan een stap vooruit zetten.

[ 1 08 2006 ]
Op eigen benen

De operatie is nu ongeveer vier weken geleden. Letterlijk en figuurlijk sta ik steeds meer op eigen benen. Met veel dingen kan ik me al een stuk beter redden. De was opvouwen en boontjes doppen heb ik steeds wel gedaan, mits de was en de boontjes me werden gebracht. Afdrogen gaat in principe ook wel, als ik maar op een plek zit van waaruit ik overal goed bij kan.
Eten koken is lastiger. Ik zit dan wel op een hoge stoel, maar het zout is nét te ver weg en de schaal staat juist in het kastje waar de stoel voor staat. De pannen staan te hoog om in te kijken. Een aanrecht is om bij te staan. Ook al zit je op een hoge stoel. Is normaal gesproken één stap opzij voldoende om iets te pakken, nu moet je opstaan - stoel opzij - kruk pakken of steunen op het aanrecht - een stap zetten - en vice versa. Erg omslachtig en erg frustrerend. Koken doe ik liever met z'n tweeën.
Ik kan inmiddels lang genoeg staan om 's ochtends koffie te zetten en een broodje te maken. Met het ontbijtblad naar de kamer lopen zonder alles onderweg te verliezen is echter teveel gevraagd. Dat laat ik nog even aan m'n mantelzorger over.
Douchen doe ik nog zittend. Maar ik wil eigenlijk over een paar dagen proberen om gewoon weer staand onder de douche te gaan. Krukken onder handbereik. Voor de zekerheid.

[ 10 07 2006 ]
Rust roest

De knie die bedoeld is om makkelijker te bewegen, veroorzaakt vooralsnog last op verschillende fronten. Pijn bij het lopen vanwege de vernieuwde knieschijf. De zwelling die de bewegelijkheid belemmert. Een stramme stijfheid die etterlijke keren per dag overwonnen moet worden. Verminderde spierkracht. Deze euvels hangen natuurlijk met elkaar samen en horen er bij. Ze zorgen er echter voor dat ik nog niet echt voor de lol de deur uit stap. De functionele loopjes zijn voorlopig voldoende. Vooral 's ochtends lijkt het of het buigen weer vanaf 0 opgebouwd moet worden. Na een nacht rust (hoewel, goed slapen heb ik ook nog niet onder de knie) is het even doorbijten om de buiging van de vorige dag terug te halen.
Volgens de fysiotherapeut is het goed om elk uur buig- en strekoefeningen te doen. Kortom, het is hard werken om uiteindelijk plezier van de nieuwe knie te krijgen.

[ 8 07 2006 ]
Dag 9

Weer thuis! Vanochtend heb ik met de fysiotherapeut nog opstap en drempel geoefend. Toen ik dat onder de knie had stond niets me meer in de weg om het ziekenhuis te verlaten. Het is heerlijk om weer door het huis te lopen, vertrouwde geluiden te horen, de tuin in te gaan.
De zwelling van de knie is nog niet veel minder geworden. Die zal vanzelf afnemen in de komende weken. Regelmatig de voeten optrekken stimuleert dat proces. Dat is de boodschap die ik meekrijg. Maar thuis probeer ik er meer vaart achter te zetten. Ik haal koolbladeren en arnica uit de kast. Baat het niet ...

[ 7 07 2006 ]
Dag 8

Vandaag liep mijn eigen arts de ochtendronde. Vóór acht uur heb ik al met hem kunnen overleggen dat ik morgen naar huis kan.
Hij vond 70 graden geen belemmering, mede gezien de slechte uitgangssituatie van de knie. Mits ik zelfstandig op krukken zou kunnen lopen. Daar heb ik vandaag aan gewerkt. Het gaat.
Op zich kan ik er redelijk stabiel mee lopen, maar bij elke stap voel ik de trekkende, branderige pijn van de vernieuwde knieschijf. Volgens de fysiotherapeut zal dat ook nog wel een paar weken zo blijven.
Morgenochtend leer ik nog drempels en opstapjes te nemen en dan mag ik thuis verder revalideren.

[ 6 07 2006 ]
Dag 7

Ik wilde dat ik de opgaande lijn van de vorige dagen door zou kunnen trekken. Maar ik zit nog steeds op 70 graden. Vanochtend voelde de knie stijf en stram, alsof 30 graden het maximum zou zijn dat ik kon halen. Na enig oefenen werd dat beter, maar de buiging bleef bij 70 steken. Ook na een extra tocht naar de oefenzaal en 20 minuten op zo'n zwengelstoel, zat er niet meer in. Teleurstellend. Mijn plan was: vandaag 80, morgen 90, vervolgens naar huis.
Inmiddels loop ik wel zelfstandig korte stukjes met het looprek. Morgen komen de krukken aan de beurt.
Het fijnste moment van de dag was toen ik voor het eerst sinds de operatie onder de douche zat. Lekker lang.
Ik verlang naar samen thuis zijn. De vertrouwde omgeving, slapen in m'n eigen bed, lekker eten, glaasje wijn, privacy.
Ik ga daar nog even aan werken.

[ 5 07 2006 ]
Dag 6

Ik had de afgelopen nacht erg veel last van de zwelling in de knie. Waarschijnlijk iets te weinig rust (dat wil zeggen: been omhoog) genomen.
Vandaag probeer ik een evenwicht te vinden tussen het oefenen en het zorgen dat de zwelling niet opnieuw toeneemt. Mijn methode: regelmatig gebruik van ijspakkingen, niet te lang achter elkaar oefenen, minder belastende oefeningen doen.
M'n knie kan inmiddels een buiging van 70 graden aan. Dat is goed. Maar het lopen, dat gaat niet zo erg vooruit. Door de zwelling is het een erg pijnlijke onderneming.
Ik probeer er naar toe te werken dat ik zaterdag naar huis kan. Benieuwd of dat gaat lukken.

[ 4 07 2006 ]
Dag 5

Ik ben nu even de meest mobiele van de zaal.Twee krukkenklanten zijn ontslagen.En dus win ik het van de kamergenoot met een recente heupfractuur.
Ik weet niet in hoeverre ik zo'n eerste plaats als mijn verdienste mag beschouwen. Het deelnemersveld is wel heel erg zwak. En de dag is nog niet om. Voor je het weet wordt er iemand met een gebroken arm binnengereden die moeiteloos de eerste plaats overneemt.
Maar toch: ik kan vandaag m'n knie 60 graden buigen en het lopen gaat iets beter (brug, looprek). Straks nog wel even oefenen zodat ik morgen ook qua kracht weer wat vooruitgang geboekt heb.

[ 3 07 2006 ]
Dag 4

De resultaten van vandaag:
- Voor het eerst kon ik me weer wassen in de badkamer. Op de rolstoel, maar toch.
- Weer met smaak gegeten.
- Heen en terug gelopen langs een brug.
- De knie tot zo'n 45 graden gebogen.
Het lopen gaat het moeilijkst. Lopen en staan zijn zwaar voor het geopereerde been en ook voor het andere. Die was sowieso al minder sterk en krachtig. Twee dagen rust voel ik meteen aan de verminderde spierkracht.
Oefenen, oefenen ...

Dag 3

Voor de pijn ben ik overgezet van de morfine onder de knop naar vier keer per dag paracetamol. 4000mg paracetamol is minder effectief dan de morfine die ik kreeg, maar het scheelt een hoop aan misselijkheid en dufheid. Vooral bij de inspanning van de fysiotherapie voel ik de knie behoorlijk.
Tussen kunnen en durven ligt een zee van ruimte. 'Er is geen enkele beperking aan de belasting en beweging van de knie', is de theorie. Maar als ik sta is het pijnlijk en wankel. Ik durf niet echt op m'n rechterbeen te staan.
Het liefst zou ik in bed blijven tot de knie weer normaal functioneert. Maar zo werkt het niet, drukt men mij op het hart. Natuurlijk weet ik dat zelf ook heel goed. Elke stap zal ik zelf moeten zetten.
Het resultaat van dag 3 is een klein stapje in de goede richting.

Dag 2

Ook dit artikel komt met een dag vertraging. Niet alleen omdat ik geen internetverbinding aan bed heb, maar vooral vanwege m'n slaperigheid. Zo helder als ik op dag 1 was, zo suf was ik op dag 2.
Het morfinepompje dat de moderne patiënt ter beschikking staat om zelf de bestrijding van de pijn ter hand te nemen werkt fantastisch. Niet dat je lekker ongelimiteerd je gang kan gaan: de dosering gaat in keurig afgepaste hoeveelheden. In mijn geval zijn er helaas ook nadelen: vlagen van misselijkheid en verdoving.
Later op de dag: de eerse fysiotherapie. Heel voorzichtig in en op de benen en even op een stoel zitten. De boodschap is: je kunt je been gewoon belasten en buigen. Maar dat is de theorie. De realiteit is anders. Ik heb angst en gebrek aan durf om nu al te gaan staan. Mijn been voelt zwaar en stuurloos.

[ 1 07 2006 ]
Dag 1

Gisteren was het dag 1.
Het eerste deel, voor de operatie, duurde minder lang dan ik had verwacht. Niet om 13:00 uur zoals ik aanvankelijk had doorgekregen, maar al om kwart over negen werd ik naar de OK gereden. De gang naar de operatietafel was goed te doen. Wat een rustgevend pilletje en een paar invoelende mensen al niet kunnen doen. Ik herinner me nog dat ik de OK werd binnengereden. Vage stemmen, half bewuste beelden. Daar lag ik, klaar voor de operatie. Het plafond vervaagde snel.
Het tweede deel begint met een paar hoofden boven het bed die me uit de narcose praten. Van de operatie zelf herinner ik me niets. Helemaal niets. Van de rest van de dag krijg ik al even weinig mee. Behalve het opgeluchte gevoel dat ik een nieuwe knie heb en dat het vanaf nu vooruit zal gaan.
Verder: een half bezoekuur geslapen en een flard van een voetbalwedstrijd gezien. Uitgerekend tijdens de penalties, vlak voor zo'n spannende aanloop, weer eventjes ingedut.
En twee hele boterhammen gegeten.

[ 23 06 2006 ]
Zoeken en vinden

Het afgelopen half jaar heb ik heel wat sites bekeken die informatie geven over knieprotheses. Sommige geven vrij technische informatie, andere zijn heel concreet in het geven van tips voor de revalidatie.
Hieronder een overzicht van de websites waarvan ik vind dat ze goede bruikbare informatie geven. Over de kwaliteit van de desbetreffende instellingen kan ik uiteraard niets zeggen.
Wie meer tips heeft: reageer en meld ze!
Algemene informatie over knieprotheses Meestal gegeven door ziekenhuizen en klinieken die volgens het Joint Care principe werken. Uiteraard staat er ook veel informatie op die specifiek voor Joint Care of voor het desbetreffende zienhuis geldt. Ga dus vooral ook af op de informatie van het eigen ziekenhuis of de eigen specialist.
www.rapopstap.nl/knie Informatie van het ziekenhuis in Tiel.
www.knie.nl Een deels gesponsorde website over knieproblemen.
www.orthopeden.org Patiënteninformatie op de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
www.arthrosis.be/Knieinformatie Uitgebreide informatie over slijtage, prothese en revalidatie dor een Belgische kliniek.

Informatie over de revalidatie
www.jointcare.nl/?page=toptien_knieprothese Informatie voor mensen met een knieprothese.
www.jointcare.nl/?page=tientips Tips voor thuis na een knieoperatie.
www.dz.nl/para/folders/toonfolder-500 Practische informatie van het Deventer Ziekenhuis. Bijvoorbeeld hoe je sokken aantrekt en hoe je in een auto stapt.
www.mtchuizen.com/totalknee Tips en oefeningen van het Medisch Trainingscentrum Huizen.
www.umcn.nl/extern/patfol/CSS0404-Advieze-15-i-2902.pdf Adviezen na een totale knieprothese (UMC Nijmegen)
Patiëntenfora en -organisaties
www.jointcare.nl/?page=forum2 Vragen over knie- en heuppotheses.
www.knie.nl/lotgenoten Erg algemeen, van kruisbandblessures tot versleten knieën.
www.patientenbelangen.nl De website van de Stichting Patiëntenbelangen Orthopaedie.

[ 7 05 2006 ]
Het komt dichterbij

Klonk 'eind juni' tot nog toe redelijk ver weg, nu komt de operatie snel dichterbij. De afgelopen week ben ik voor het preoperatief onderzoek naar het ziekenhuis geweest. Als de anesthesioloog eenmaal 'algehele narcose' heeft aangekruisd lijkt het aftellen begonnen. Het liefst had ik al een datum in de laatste week van juni willen afspreken, zodat ik weet waar ik aan toe ben met het oog op m'n werk en practische aanpassingen in huis. Maar de roosters voor juni waren nog niet bekend. Ik hoop dat alsnog deze week te regelen.
De laatste week van juni! Met het feest ter ere van de 50e verjaardag van mijn steun en toeverlaat en een weekje vakantie is de maand mei zó om. Dan blijven er drie weken in juni over om
- beneden een slaapkamer in te richten en het bed te verhogen
- het toilet aan te passen
- me te verdiepen in handige tips en attributen voor na de operatie: een lange schoenlepel, een grijptang, antislip matjes, een tripplestoel (dit is maar een kleine greep uit de suggesties die het internet biedt)
- boeken en muziek te verzamelen voor in het ziekenhuis
- m'n werk op een goede manier af te ronden of over te dragen.
Kort dag!

[ 29 03 2006 ]
Hoe plaats je een knieprothese?

Hoe gaat zo'n operatie in z'n werk? Hieronder drie beschrijvingen van dezelfde ingreep, oplopend van algemeen tot héél concreet. 't Is maar net hoe diep je op de materie in wilt gaan.
Patiëntenvoorlichting 'Tijdens de operatie wordt het aangetaste kniegewricht vervangen door een knieprothese. De prothese bestaat uit metalen delen die aan de onderzijde van het bovenbeen en aan de bovenzijde van het scheenbeen worden vastgezet.
De chirurg maakt een verticale snee van ongeveer twintig centimeter over de voorkant van de knie. Eerst wordt het aangetaste gewricht verwijderd. Het overgebleven bot wordt aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering mogelijk is. Tenslotte wordt de prothese vastgezet.' Aldus de voorlichtingsbrochure van het ziekenhuis.
Step by step Het internet biedt meer visuele informatie. Op www.midsouthorthopedics.com/totalknee zie je een animatie die geheel in stijl 'wat moeilijk loopt'. Hij heeft steeds een zetje nodig om de volgende stap in beeld te krijgen.

[ 2 02 2006 ]
Stap voor stap

Het was zeker vijftien jaar geleden dat ik bij een orthopaed geweest ben, toen ik mei 2005 weer een afspraak maakte. 'Als je 70 was en je had veel pijn, zou ik er een paar nieuwe knieen in zetten', zei de specialist in 1990. Maar ik was pas 37 en ik had niet echt veel pijn. Er was dan ook geen reden om regelmatig voor controle te blijven gaan. Ik wist dat m'n knieen versleten waren en ik had geen enkele behoefte aan een periodieke bevestiging daarvan.
Tot ik een jaar geleden meer pijn kreeg en me ook realiseerde dat ik steeds meer beperkt raakte in m'n bewegingsvrijheid.
Een afspraak maken met een orthopaed betekende impliciet ook een eerste stap in de richting van een eventuele kunstknie. Dat lijkt misschien een stap van niks, maar bij het idee van een knieoperatie draaide m'n maag al om.
Een goede specialist vinden, een waar ik vertrouwen in zou hebben, was de eerste taak die ik me stelde. Ik vond er een die me door verschillende mensen, zowel vanuit patient- als uit medisch oogpunt, werd aanbevolen. En ik ben tot nogtoe erg tevreden over z'n aanpak: zorgvuldig, oog voor gerelateerde problemen, informerend. Omdat ik op zijn voorstel ook nog een uitstapje heb gemaakt naar neurologie, heeft er steeds geruime tijd tussen de afspraken gezeten die ik met hem heb gehad. Ik vond dat wel prettig, het gaf mij de tijd om aan het idee van een operatie te wennen, er met anderen over te praten en op het internet op zoek te gaan naar informatie.
Op die manier heb ik in m'n eigen tempo de diepgewortelde weerstand tegen een operatie los kunnen laten. Ik zie wel op tegen de operatie, maar ik sta er volledig achter.

omslag195.jpg