[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 24 10 2006 ]
Wordt vervolgd?

Je hebt niet één knie, maar twee. Een mankement aan het een heeft gevolgen voor het andere; slijtage van één knie staat niet op zichzelf.
'Wanneer laat je je andere knie doen?' vragen mensen in mijn omgeving.
Ik weet het nog niet. Voor de operatie zag ik twee mogelijkheden. Of zo snel mogelijk na de eerste wegens groot succes. Ofwel, wegens hetzelfde succes, zo lang mogelijk uitstellen omdat de andere knie nog wel een aantal jaren kan meeliften op de nieuwe rechterknie.
Ik neig naar het laatste. Dankzij de nieuwe knie kan ik nu een stuk verder lopen dan een half jaar geleden. Het zal zeker niet bij die anderhalve kilometer van een week geleden blijven.

Reacties

Hoy Aly,
deze knieblog is wel van grote waarde (geweest).... voor jezelf maar iig ook voor mij. Ik wist een beetje wat me te wachten stond en kon naderhand spiegelen.
Alleen gaat het bij mij allemaal wat trager. Ben nu 11 weken onderweg. Loop nog veel met één kruk. Maar het meest vervelende is dat ik nog steeds niet voldoende buiging heb om soepel te fietsen. Op de hometrainer oefen ik en af en toe pak ik buiten de fiets. Een afstand van een kilometer kost de energie van 10 km. Alleen omdat de knie de buiging niet voldoende aankan.
Verder gedraagt de knie zich naar verwachting. Alleen de conditie is 0,0. Helaas.

Bij jou zijn het de heupen die nu klachten geven, bij mij is de rug onveranderd pijnlijk gebleven.....

Ik wens je heel veel succes om tot een goeie beslissing te komen.

Dank je voor dit log..... (ik heb het gevoel dat je op het punt staat te gaan sluiten) Het ga je goed!

Beste Aly
Met heel veel interesse heb ik jouw knieblog gevolgd. Ik heb er veel van geleerd, o.a. dat het geen simpele ingreep is en dat de revalidatie tijd en energie kost.Dank daarvoor. Met jouw informatie zijn de gesprekken met mijn orthopeed gerichter en beter geworden.
Ik kan me voorstellen dat je gaat stoppen met knieblog maar ik zal het missen.Jouw informatie als ervaringsdeskundige vulden de zakelijke medische kennis aan.Veel sterkte met je knie en hopelijk laat je af en toe nog eens wat van je horen op knieblog. Misschien eens per maand.Het ga je goed.
Groeten , Lenie

Beste Aly, dankjewel voor je weblog. Het was (is) voor mij waardevol geweest jouw wel en wee te volgen. Ik hoop dat je via je knieblog toch nog af en toe laat weten hoe het je vergaat. Mijn voornemen is om, als ik ook zover ben, ook een weblog te starten.
Heel veel sterkte verder en misschien tot meels? Groet van
Madelon

Hoi Aly,
Nu pas je 'laatste' bericht gelezen.
Met mijn kersverse ervaring wil ik er toch even op reageren. Je bent in gedachten bezig met een volgende operatie (heup of knie)en op welke termijn.
Het is wel goed om dat behoorlijk te overleggen met je orthopeed. Bij mij zat er ruim 4 maanden tussen mijn knie en mijn heup. Ik liep en fietste al heel goed vóór de heupoperatie, maar nu na ruim 5 weken (na de heupvervanging) heb ik meer last van mijn knie dan van mijn heup. Hij wordt weer dik en warm en ik heb veel moeite met op en afstappen.
Ik ben nog niet op controle geweest bij de orthopeed, en weet dus niet of ik minder last zou hebben, wanneer er meer tijd tussen gezeten had, maar dat zou zo maar kunnen. Nu je je besluit nog moet nemen is het handig om dit te overleggen.
Ik heb met veel aandacht je knieblog gevolgd (op de laatste weken na. te veel met m'n heup bezig!)
Ik wens je veel succes met je volgende ingrepen en daarna veel bewegingsplezier!
Toos

Hoi Aly,

Ook ik wil je even bedanken voor de informatie op je weblog. Ik heb er veel aan gehad en kon me steeds spiegelen aan jou vorderingen. Vooral omdat ik in dezelfde periode geopereerd ben.Nu na bijna 4 maanden kan ik eindelijk zeggen,dat het goed gaat. Ik loop zonder krukken een paar honderd meter. Fietsen gaat beter. 15 km. zonder problemen. Wel ga ik nog steeds naar de fysio om mijn conditie te verbeteren.
Ik wens jou Aly het allerbeste met eventuele vervolgoperaties. Ik blijf je side volgen .Nogmaals bedankt.

hallo allemaal,
ik heb 6 maanden geleden een kunstknie gekregen in Spanje ben daar geopereerd door Marcel Driessen heb nog problemen met buigen is nu 96 graden wordt waarschijnlijk doorgebogen onder narcose is er iemand die daar ervaring mee heeft??

m.v.g Koos de keizer

Beste Koos,
Wat vervelend dat het buigen nog niet goed gaat. Ik heb zelf geen ervaring met doorbuigen onder narcose. Toen ik in het ziekenhuis lag, waren er 2 mensen die daarvoor kwamen. Zie 'Doorbuigen' geschreven op 7-07-2006.
Veel succes. Je hoeft er toch niet voor naar Spanje?
Vriendelijke groet, Aly

Hallo Aly,

Fijn om te lezen hoe het met je gaat. Heb je nog veel reacties op het artikel gehad? Ik wens je veel plezier toe met je nieuwe knie, ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft. En sterkte met je andere knie en heup.

Groeten Melinde (van Zorg voor Beweging)

Ook ik heb een nw knie nu 5 weken valt wel tegen.
Sinds vandaag onder behandeling van therapeut, Knie wil niet erg buigen is dik en bevat veel vocht. Heeft iemand dezelfde ervaring ???
An

Dag An, Wat vervelend dat het nog niet zo goed gaat met je knie.
Het verbaast me dat je pas sinds kort fysiotherapie hebt. Ik heb zowel in het ziekenhuis als direct nadat ik weer thuis was fysiotherapie gehad. Dat heeft mij erg geholpen. Natuurlijk moet je het allemaal zelf doen, maar een fysiotherapeut kan je vorderingen in de gaten houden, tips geven over hoe je misschien beter kunt oefenen en je vragen over de voortgang beantwoorden.
Ik hoop dat je herstel nu, met de fysiotherapeut aan de zijlijn, een goede stijgende lijn laat zien. Heel veel succes!

Ik kom hier toevallig even kijken.
Ik moet 11 oktober geopereert worden en krijg dan ook een nieuwe knie.
Ik hoop dat het allemaal voorspoedig zal gaan, je leest zoveel verschillende berichten.Na 3 maanden is dan m'n andere knie aan de beurt, dus tot de zomer loop ik nog wel met krukken! Sterkte allemaal!
Addie

Beste Addie,
Wat een spannend vooruitzicht: twee nieuwe knieen! Ik hoop dat je er veel baat bij zult hebben. Ik ben blij met mijn nieuwe knie. Het lopen gaat een stuk beter en het belangrijkst is dat de pijn die ik had weg is. Al was de revalidatie soms zwaar, het is zeker de moeite waard geweest. Ik hoop dat jij er over een jaar op dezelfde manier op terug zult kijken.
Veel succes!
Met groet, Aly

Beste Aly,
Ik heb stukje van Koos de Keizer gelezen over doorbuigen, geplaats 23 november 06. Ik ben zelf 7 weken geleden ook in Spanje door Marcel Driessen geopereerd en de buiging blijft al 6 weken steken op 80 graden. Heb nu ook voorstel om onder narcose door gebogen te worden. Zou heel graag de reaktie van Koos willen hebbben hoe het hem vergaan is. Heb je een emaqiladres voor mij van hem?

Met vriendelijke groet Margo

Dag Margo,
Ik heb je vraag doorgestuurd aan Koos de Keizer. Ik heb zijn e-mailadres wel, maar stuur nooit adressen van mensen door zonder hun toestemming. Daarom heb ik hem gevraagd contact met je op te nemen. Ik hoop dat je spoedig bericht van hem krijgt en dat hij je verder kan helpen.
Wat naar dat het buigen niet verder komt. Heel frustrerend lijkt me, vooral als je zelf erg je best doet om zo snel mogelijk te revalideren.
Als de knie doorgebogen moet worden, moet dat dan in Spanje gebeuren of kan dat ook in Nederland?
Hartelijke groet, Aly

Beste Aly,
De operatie is succesvol verlopen.Ik heb het Klinische pad gevolgd, dus was ik in 5 dagen weer thuis.
De operatie was afgelopen donderdag, 2 weken geleden.
In het begin wilde ik teveel,ik had geen pijn en liep met krukken buiten al lekker rond.Maar dat was niet zo best. M'n knie werd erg dik, veel vocht, dat belemmerde weer m'n oefeningen.De fysiotherapeut raadde mij aan om niet te lang achter elkaar te oefenen en te lopen. Beter wat vaker en korte stukjes, dat te veel in één keer.En rustpauzes inlassen! Dat gaat nu prima. Afgelopen donderdag zijn de 27 nietjes verwijderd, oei, oei, dat was héél pijnlijk.Maar het leed is weer geleden en de belemmering van de nietjes is gelukkig voorbij.M'n knie kan ik vandaag tot 100 gr. buigen, 's morgens dan is hij veel stijver.Ja, ik geloof dat ik kan zeggen dat het heel er goed gaat, als de andere knie ook zo vlot gaat?? ;-)
Iedereen veel sterkte met de knieën,... ook eens een positief verhaal!
Hartelijke groet van Addie

Dag Addie,
Wat fijn dat het zo goed gaat!
100 graden buigen is al heel wat na ruim twee weken. Dat de knie 's morgens veel stijver is, was bij mij ook zo. Dat heeft vrij lang geduurd.
Heel veel succes verder. En... kalm aan, hè?
Hartelijke groet, Aly

Beste Aly,
Alweer 5 weken na de operatie.
Het gaat héél goed. Na de derde week mocht ik al zonder krukken lopen! Dus thuis en ook op straat. Dat ging prima!M'n vriendin was hier 5 weken in huis, zij is deze week weer vertrokken. Nu laat ik de honden weer zelf uit, en...zonder pijn.
De linker knie vindt het niet zo prettig allemaal.Fietsen en (trap) lopen geeft toch problemen met de linkerkant. 27 november moet ik bij de chirurg terug komen, kijken wanneer we een afspraak kunnen maken voor nummer 2.;-)
Ook jij veel sterkte gewenst.
Hartelijke groet van Addie

Hallo Aly.
Ik heb de afgelopen weken veel gelezen hier. Ik ben vandaag uit het ziekenhuis gekomen. Dr. Driessen heeft bij mij een halve knieprothese geplaatst(14 november)aan de buitenkant van mijn linkerbeen. Heb er nog veel pijn aan en kan hem nog niet zelfstandig omhoog doen(nog geen centimeter).Buigen gaat ook nog niet goed, net of er een strakke zwachtel omheen zit. Mijn been is ook ontzettend dik en rood, maar ach, het is nog maar een paar dagen geleden natuurlijk. Ik ben pas 39 jaar dus vrij jong voor zo'n operatie. Iemand ervaring met een halve prothese en hoe lang ben je daar zoet mee ?
Groetjes Angelique.

Dag Angelique,
Ik kan me heel goed herinneren hoe dat voelt, zo'n dik been dat niet wil buigen en stijf voelt. Gelukkig gaat het vanaf nu meestal alleen maar beter. Soms met grote stappen, soms langzamer dan je wilt.
Hoe lang je zoet bent met een halve knieprothese weet ik niet. Heeft de arts daar iets over gezegd?
Veel sterkte! Hartelijke groet, Aly

Hoi Aly,

Ze hebben gezegd dat ik vooral naar mijn knie moet luisteren en niks moet forceren.Na 2 weken, als de nietjes eruit zijn, moet het meeste leed(pijn en vocht)geleden zijn.Dus wacht ik maar geduldig af en doe braaf mijn oefeningen van de fysio.
Alles komt eindelijk goed, hebben ze gezegd, dus daar hoop ik dan maar op.

Groetjes, Angelique

Hoi Aly,
Even een berichtje van mij.
Ik ben nu 3 maaanden verder en het gaat prima met m'n rechter knie.
Op 17 januari 2008, wordt nu mijn linker knie geopereert, dus ook deze wordt totaal vervangen. Nog één weekje, toch wel weer wat kriebels, maar ik zie er niet tegen op hoor.
Als het allemaal zo voorspoedig gaat als bij de
rechter knie, dan mopper ik niet! Ik hou je weer op de hoogte.
Lieve groet van Addie

Hallo allemaal,

Op 31 december j.l. heb ik ook een totale nieuwe linkerknie gekregen. Voor de operatie was nog niet duidelijk of het een halve of een hele zou worden, maar ik had met m'n orthopeed afgesproken dat - als de buitenkant ook slecht zou zijn - hij een hele zou plaatsen. Van te voren had hij aangegeven dat ik nog te jong ben voor een totale nieuwe knie en de buitenkant nog redelijk was, maar ik wilde niet voor 'redelijk' gaan. Al met al gaat het heel goed, de fysiotherapeut geeft aan dat het 'uniek is wat ik allemaal al kan', maar de pijn en de stijfheid vallen me wel tegen. Vooral 's nachts en als ik 's morgens opsta. Daarom vind ik het ook zo prettig om deze weblog te lezen en de ervaringen van anderen te zien. En te lezen dat het allemaal goed komt, al duurt het bij de één wellicht wat langer dan bij de ander. Al met al moet ik dus gewoon niet te ongeduldig zijn. Ik wens iedereen heel veel succes. Met vriendelijke groeten, lies hesselman

Hallo allemaal.
Ik lees allemaal positieve berichten maar het viel mij heel erg tegen. Ik ben 49 jaar en 4 februari geopereerd aan mijn rechter knie en heb daar nu een totale nieuwe knie. Ik heb heel veel pijn gehad en ook het gevoel van zo'n zware band boven mijn knie. Slapen ging ook super slecht ,dus dan voel je je ook niet lekker. Dat heeft weken geduurd. Het is nu 13 mei en het gaat nu goed vooruit. Het lopen gaat prima , geen pijn meer alleen nog stijf. Ze hebben mij verteld dat het 3 tot 6 maand nodig heeft om helemaal te herstellen. Dus inderdaad je moet veel geduld hebben . Bij de één gaat het heel snel en bij een ander veel langzamer , ik zit bij de middenmoot. Ik ga nog steeds 2X per week naar de Fisio en dat zal nog wel even zo blijven. Het buigen gaat ook goed. Ik moet 20 mei weer voor controle . Ik ben dus ook erg benieuwd hoe het ervoor staat. De anderen knie moet ook nog maar dat probeer ik nog een jaar uit te stellen.
Groetjes aan iedereen en heel veel geduld en succes gewenst

Dag Rikie,
Als ik je reactie lees, dan komen de nachten dat ik slecht sliep en vaak wakker werd ook weer boven. Vreselijk! Gelukkig ligt dat nu ver achter mij. Ik was na een week of 14 ook weer aardig op de been. De stijfheid was toen ook wel weg, dus dat zal bij jou ook wel snel overgaan. Op een dag merk je dat de beweeglijkheid een stuk beter is.
Ik hoop dat de arts tevreden was bij je laatste bezoek.
Veel sterkte verder!

Hartelijke groet, Aly

Toevallig kwam ik deze site tegen en heb alles eens even gelezen . Ik heb ook een totaal nieuwe knie en dat is nu 2 jaar geleden gebeurd en alles wat er fout kon gaan ging ook fout , al met al is het mij heel erg tegengevallen en ik kan nu al 6 jaar niet meer fietsen wat ik heel erg vind
Het plan is nu zo dat de knie gebogen word onder narcose en ik wil hopen dat het dan eindelijk eens een beetje beter gaat en dat ik mischien eens zonder pijn zal zijn
Ik wens iedereen die in dit circuit terecht komt heel veel sterkte

Dag Clasien,
Waarschijnlijk ben je in dezelfde periode geopereerd als ik. Wat vervelend dat het buigen nog steeds niet goed gaat. Ik hoop voor je dat het helpt als ze hem onder narcose gaan buigen. En dat je dan ook weer kunt gaan fietsen.
Heel veel sterkte en hartelijke groet,
Aly

Op 17 maart 2008 een prothese in de rechter knie gekregen.
Na 4 weken begon de knie heel dik te worden nadat het vocht in de rest van het been was verdwenen.
Na 2 weken rust met het been omhoog toch maar een injectie gehaald m.a.g. pijn en vocht weg.
De knie kon echter niet verder dan 70 graden worden gebogen.
8 weken na de operatie is getracht om de knie door te buigen maar het lidtekenweefsel zat te vast,vervolgens naar de O.K. om de verklevingen los te snijden. Aansluitend 24 uur per dag gedurende 5 dagen in een bewegingsslede(CPM).
12 weken na het plaatsen van de prothese kan ik mijn knie 110 graden buigen. Ookde strekking is goed.
Ik heb het navolgende trainingsschema opgebouwd:
1 uur in de CPM daarna 15 min. op de hometrainer en vervolgens spierversterkende oefeningen met een gewicht van 1 kilo aan de voet.
Tot zover gaat alles prima maar zodra ik ga staan en/of lopen stroomt concentreert het vocht zich weer in de knie met de bekende harde band aan de bovenkant van de knie.
Ook na een korte nachtrust bij het opstaan snel weer vocht in de knie,dus het is geen kwestie van overbelasting.
Ik heb de CPM nog 3 weken ter beschikking en merk dat ik er toch baat bij heb om de knie soepel te houden.

Hallo allemaal.
Ik ben weer voor controle naar Nijmegen geweest en alles ziet er prima uit.Mijn buiging is nu 110 graden, en de strekking is ook goed .Ik moet over 9 maanden weer terug tenzij er iets is. Ik werk nu weer ongeveer 75% en ik merk dat dat af en toe te veel is. Dus s`middags weer een rustuurtje inlassen , daarna gaat het weer. Mijn anderen knie hoop ik nog een beetje uit te stellen .
Mocht ik weer nieuws hebben dan meld ik me weer.
Ik wens iedereen veel sterkte met alles .
Groetjes Rikie

Ik heb op 21 maart een volledige knieprothese gekregen. Nu op 26 juni en na een keer doorbuigen onder narcose zit ik op 85 graden doorbuigen. Heb 3 keer in de week fysiotherapie, maar mijn knie is nog erg stijf en dik, kan ook niet fietsen wat ik het ergste vind. Heeft iemand voor mij goede tips en ben ook bang dat het nooit meer goedkomt
Groetjes Miep

Dag Miep,
Je revalidatie heeft een trager tempo dan dat van mij, als ik mijn eigen proces teruglees. Maar dat zegt weinig. Mijn knie is niet doorgebogen onder narcose; dat zet je zo weken op achterstand. Zit er wel vooruitgang in? Zie je over de afgelopen weken wel verbetering? Hoe kijkt je fysiotherapeut er tegenaan?
Het buigen ging bij mij ook moeizaam. Elke dag een paar keer oefenen met behulp van mijn vriend: terwijl ik op de rand van de tafel zit, probeert hij de knie met zachte dwang verder te buigen. 's Ochtends tot het niveau van de vorige dag, 's middags iets verder. Soms milimeterwerk.
Die stijfheid en zwelling van de knie kunnen lang aanhouden. Zeker als je bent doorgebogen heeft het kapsel zwaar te verduren gehad. Mijn fysiotherapeut zei dat het soms wel maanden kan duren. Het gevaar is dat je de knie minder beweegt, waardoor de stijfheid groter wordt. Je zou op de een of andere manier de bloedsopmloop moeten stimuleren. Bijvoorbeeld door heen en weer te bewegen op een hometrainer (dat heb ik ook gedaan zolang ik de trappers niet rondkreeg; met halve rondjes gebruik je de knie ook). Na oefeningen deed ik vaak een ijspakking op de knie; dat voelt prettig en stimuleert de doorbloeding. Ik kreeg van iemand een flesje massageolie, omdat haar fysiotherapeut eens tegen haar gezegd had dat ze haar knie ook moest vertroetelen. Dat werkt naar twee kanten. Je stimuleert de doorbloeding door te masseren. Bovendien maak je de knie meer eigen, want als het niet gaat zoals je wilt en hoopt, loop je de kans dat de knie een soort stiefkind van je lichaam wordt.
Laatste tip: probeer wekelijks bij te houden hoe ver je kunt buigen, hoe dik de knie is, hoe stijf en warm hij voelt. Dan ontdek je vast dat er vooruitgang in zit en dat werkt stimuleren.
Het komt vast wel weer goed. ook al duurt het wat lang!
Hartelijke groet, Aly

Hallo Miep,

Ik heb in dezelfde week een knieprothese gekregen met de nodige problemen.
Probeer via jouw orthopedisch chirurg een machtiging voor een CPM te krijgen(helpt echt).
Zie mijn mail van 8 juni j.l. voor het trainingsprogramma.
Momenteel fiets ik en loop zonder krukken terwijl het vocht en de stijfheid langzamerhand verdwijnen.
Houd moed.
Succes!

Lonja Woonings

Hallo Lonja,

Ik heb nooit op de CPM gezeten. Ik neem aan dat je een buig strekmachine bedoelt. In Delft waar ik geopereerd ben gebruiken ze die niet meer. Misschien was ik achteraf wel juist iemand geweest voor zo'n apparaat. Maar zal het nu nog zin hebben om die te gebruiken en hoe kom ik eraan. Ik heb het wel bij de thuiszorg geprobeerd maar die hebben zoiets niet voor de uitleen. Misschien heb jij of iemand anders een tip hoe ik aan dat apparaat kan komen. Leuk dat ik deze site ontdekt heb. Bij de mensen die ik ken ging alles voorspoedig en zaten na 6 weken al op de fiets. Toch een beetje lotgenoten. Ik heb me wel eens alleen gevoeld met mijn knie.

Groeten Miep

Hallo allemaal,

Dank zij de tip van Lonja heb ik nu een CPM in huis. Ik mag hem 6 weken gebruiken. Ik kreeg als advies om het 6 keer per dag een half uur te gebruiken. Ik zit nu op 85 graden maar we gaan ervoor.
Op naar de 110 graden.
Fijn dat ik deze site heb ontdekt.
Groetjes Miep

Beste Miep,
Wat fijn dat je nu weer op de goede weg zit en er vertrouwen in hebt dat de knie beter gaat buigen. Het komt vast helemaal goed.
Toen mijn knie 'klaar' was en ik weer de gewone dingen kon doen, heb ik even overwogen om met deze website te stoppen. Maar ik merk vaak, hoewel ik er geen nieuwe dingen meer op zet, dat anderen er nog veel aan hebben.
Als je nog niet zo ver was in de revalidatie, had je vast veel aan het boek gehad dat ik gemaakt heb van alle artikelen die ik over de knieoperatie heb geschreven. Op deze website staat nog maar een klein deel van de informatie die je in het boek kunt vinden.
Ik wens je heel veel succes met deze laatste loodjes!
Met vriendelijke groet, Aly

Nog even een zeer positief berichtje van mij. Ik heb 6 weken de CPM thuis gehad, Zes keer per dag een half uur erop. Ik ben van 85 graden naar 125 graden gegaan, dank zij de CPM. Mijn fysiotherapeut stond er helemaal van te kijken. Ik fiets weer, hoera en lopen gaat ook goed, De knie begint nu ook weer dunner te worden nu er minder aan getrokken wordt. Het was wel 5 maanden afzien. Maar ik ben nu hardstikke blij en dat dank zij de tip van de CPM en jou site, bedankt.
Met vriendelijke groeten, Miep

Hallo Miep,

Fijn dat de CPM zogoed geholpen heeft tijdens het revalidatieproces.
Een half jaar na het plaatsen van de knieprothese zijn wij zo te lezen even ver met de revalidatie.
Succes verder met de volledige revalidatie!
Met vriendelijke groeten,

Lonja

Hallo allemaal ,daar ben ik weer. Ik ben 23 sept. weer naar Nijmegen geweest voor mijn andere knie .Het gaat toch niet zo goed als ik had gehoopt. Met mijn rechter nieuwe knie gaat het prima , alleen nog wat stijf. Dit kon nog wel een tijdje aanhouden .De buiging is nu 115 graden. Verder gaat het prima dus nu is de volgende aan de beurt. Als alles volgens schema loopt dan ben ik weer in januari of februari 2009 aan de beurt.
Het zal eerst niet meevallen maar ik hoop dat het resultaat net zo goed zal zijn als mijn rechter knie. Als het weer zover is dan laat ik weer van me horen.
Groetjes en heel veel succes allemaal

[ terug naar alle artikelen ]

omslag195.jpg