[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 24 07 2007 ]
Zojuist verschenen

Stilstaan bij een nieuwe knie. Een bundel ervaringen van 20 weken voor de knieoperatie tot zo'n 20 weken erna. Het boek is gebaseerd op de artikelen die tussen februari en november 2006 op knieblog zijn verschenen. Ik heb de teksten geschikt gemaakt voor een gedrukte versie en aangevuld met interessante informatie en tips voor mensen met een knieprothese (in het vooruitzicht). Het resultaat is een leuk boek, vol informatie en ervaringen. Voor iedereen die wil weten hoe het is om een knieprothese te krijgen.
Een uitgebreide inhoudsopgave staat in het bericht hieronder.
Om een indruk te krijgen: download hier de pagina's die betrekking hebben op 3 weken voor de operatie en 7 weken erna.
ISBN 978-90-812003-1-8 Formaat: 16 x 21 cm; 72 pagina's.

Bestelinformatie
Het boek is te bestellen door 12,- euro (incl. verzendkosten) over te maken op bankrekening 4193138 t.n.v. A. Pepping, Thesinge. Vermeld 'Knieboek' en uw naam en adres. Zodra het bedrag binnen is, wordt het boek toegezonden.

Een greep uit de inhoud

Waar ligt de grens? Wanneer besluit je dat het tijd is voor een nieuwe knie? Over de geleidelijk toenemende pijn en beperkingen die een versleten knie met zich meebrengt.

Te jong voor een kunstknie? Hoe oud moet je zijn om een knieprothese te krijgen? Specialisten denken daar heel verschillend over. Hoe kun je als patiënt een goede beslissing nemen?

Baat het niet... Over glucosamine, microstroomtherapie en andere wondermiddelen tegen pijn die hoop bieden, maar vaak op een teleurstelling uitlopen.

Dagelijkse lasten Een verkoper die veel te hard voor je uit loopt in een winkel. Een klusje in de tuin waar je vol goede moed aan begint, maar niet af komt. Geconfronteerd worden met de beperkingen van een versleten gewricht is heel vervelend. Maar soms levert het wel een leuk verhaal op.

Als nieuw? Wat kun je verwachten van een nieuwe knie? Helaas geeft niemand garanties, maar toch valt er in z'n algemeenheid wel iets over te zeggen. Zeker als je het vraagt aan mensen die er ervaring mee hebben.

Zoeken en vinden Verwijzingen naar goede informatiebronnen over knieprotheses, revalidatie, etc.

Lang leve de wetenschap Betrokkenheid maakt nieuwsgierig. Op zoek naar wetenschappelijke publicaties over baceriële infecties en het nut van voedingssupplementen bij gewrichtslijtage.

Voorbereiding Wat kun je vóór de operatie doen om erna zo effectief mogelijk te revalideren? Welke handige aanpassingen in huis vergroten de zelfredzaamheid na de operatie? Hoe verloopt de voorlichting van het ziekenhuis? En waarom is het raadzaam om nog naar de tandarts te gaan voordat je een nieuwe knie krijgt?

De ziekenhuisopname Een van dag tot dag verslag van de vorderingen na de operatie. De opluchting dat de operatie geslaagd is, de eerste onzekere stappen, de frustratie als het buigen niet vordert, het doorbijten om maar zo snel mogelijk weer thuis te zijn.

Langzaam vooruit Revalideren is hard werken. Herstel gaat vaak met kleine stapjes, soms met grote sprongen. Een regelmatig verslag van de eerste maanden na de operatie. Over wankel voortbewegen op krukken, rondjes draaien op de hometrainer, buigen en strekken en de wandelingetjes door het dorp die steeds langer worden. Over fysiotherapie, zelfdiscipline, doelen stellen en ongeduld.

Mantelzorg en zelfredzaamheid Met een nieuwe knie ben je de eerste tijd behoorlijk onthand. Over de ongemakken van een kruk en de noodzaak van een goede verzorging. Handige tips voor onhandige situaties.

Prikken en slikken De dagelijkse prik tegen trombose: een prik van niks, maar een toenemend ongemak. Het afbouwen van de pijnstillers: soms één stap vooruit, twee stappen achteruit.

Mobiel De eerste maanden na de operatie zijn er de dagelijkse startproblemen. En ben je eenmaal op gang, dan loop je nog niet zo ver. Maar na zo'n twee maanden wordt de wereld opeens weer een stuk groter omdat autorijden en fietsen eindelijk weer mogelijk zijn.

Voor de statistieken Wat is de gemiddelde tijd die nodig is om weer goed te kunnen buigen, lopen en fietsen? Een niet-wetenschappelijk vergelijkend onderzoekje.

Register De onderwerpen die onder meer aan de orde komen zijn:
aanpassingen in huis; acupunctuur; alternatieve methoden tegen pijn; antibiotica; aps apparaat tegen pijn; autorijden; bacteriële infectie; bloedverdunner; branderige pijn in de knieën; buigen; doorbuigen onder narcose; douchen; eerste stappen; fietsen; fysiotherapie; geïnfecteerde kunstknie; geluid; glucosamine; handige hulpjes; hechtingen; hometrainer; huismiddeltjes; ibuprofen; infectie; informatie; internet; joint care; knieprothese; knieschijf; krukken; leeftijd; levensduur van een kunstknie; lopen; mantelzorg; nordic stokken; oefeningen; operatie; orthopeed; paracetamol; patella(luxatie); (patiënten) voorlichting; pijn; pijnstillers; revalidatie; resultaten; second opinion; slapen; slijtage; stijfheid; tandarts; voedingssupplementen; versleten knie; websites; wetenschappelijk onderzoek; ziekenhuisopname; zwelling.

[ 23 07 2007 ]
Eind goed...

Gedurende ongeveer een jaar beschreef ik op Knieblog mijn ervaringen met een nieuwe knie. Het schrijven heeft mij geholpen om minder tegen de operatie op te zien en het proces met anderen te delen. Uit reacties van bezoekers van de site, met name van diegenen die ook met een versleten knie door het leven gaan, begrijp ik dat knieblog voor hen een bron van informatie en gedeelde ervaringen is.
De knie is nu klaar. Met mijn nieuwe rechterknie kan ik veel meer dan ik de afgelopen jaren heb gekund. Het wel en wee van de knie speelt nu vrijwel geen rol meer in mijn dagelijks leven. Ik ben er voorlopig over uitgeschreven.
Wat doe ik nu met Knieblog?
Dagelijks komt er nog steeds een redelijk aantal bezoekers op de site, op zoek naar informatie.
Daarom blijven een aantal artikelen over slijtage, de ziekenhuisopname en het revalidatieproces op deze site beschikbaar. Wie meer wil lezen, beveel ik het boekje Stilstaan bij een nieuwe knie van harte aan!
En als er iets nieuws te melden is over knieën, dan zal ik dat op Knieblog blijven doen.

[ 23 06 2006 ]
Zoeken en vinden

Het afgelopen half jaar heb ik heel wat sites bekeken die informatie geven over knieprotheses. Sommige geven vrij technische informatie, andere zijn heel concreet in het geven van tips voor de revalidatie.
Hieronder een overzicht van de websites waarvan ik vind dat ze goede bruikbare informatie geven. Over de kwaliteit van de desbetreffende instellingen kan ik uiteraard niets zeggen.
Wie meer tips heeft: reageer en meld ze!
Algemene informatie over knieprotheses Meestal gegeven door ziekenhuizen en klinieken die volgens het Joint Care principe werken. Uiteraard staat er ook veel informatie op die specifiek voor Joint Care of voor het desbetreffende zienhuis geldt. Ga dus vooral ook af op de informatie van het eigen ziekenhuis of de eigen specialist.
www.rapopstap.nl/knie Informatie van het ziekenhuis in Tiel.
www.knie.nl Een deels gesponsorde website over knieproblemen.
www.orthopeden.org Patiënteninformatie op de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
www.arthrosis.be/Knieinformatie Uitgebreide informatie over slijtage, prothese en revalidatie dor een Belgische kliniek.

Informatie over de revalidatie
www.jointcare.nl/?page=toptien_knieprothese Informatie voor mensen met een knieprothese.
www.jointcare.nl/?page=tientips Tips voor thuis na een knieoperatie.
www.dz.nl/para/folders/toonfolder-500 Practische informatie van het Deventer Ziekenhuis. Bijvoorbeeld hoe je sokken aantrekt en hoe je in een auto stapt.
www.mtchuizen.com/totalknee Tips en oefeningen van het Medisch Trainingscentrum Huizen.
www.umcn.nl/extern/patfol/CSS0404-Advieze-15-i-2902.pdf Adviezen na een totale knieprothese (UMC Nijmegen)
Patiëntenfora en -organisaties
www.jointcare.nl/?page=forum2 Vragen over knie- en heuppotheses.
www.knie.nl/lotgenoten Erg algemeen, van kruisbandblessures tot versleten knieën.
www.patientenbelangen.nl De website van de Stichting Patiëntenbelangen Orthopaedie.

[ 29 03 2006 ]
Hoe plaats je een knieprothese?

Hoe gaat zo'n operatie in z'n werk? Hieronder drie beschrijvingen van dezelfde ingreep, oplopend van algemeen tot héél concreet. 't Is maar net hoe diep je op de materie in wilt gaan.
Patiëntenvoorlichting 'Tijdens de operatie wordt het aangetaste kniegewricht vervangen door een knieprothese. De prothese bestaat uit metalen delen die aan de onderzijde van het bovenbeen en aan de bovenzijde van het scheenbeen worden vastgezet.
De chirurg maakt een verticale snee van ongeveer twintig centimeter over de voorkant van de knie. Eerst wordt het aangetaste gewricht verwijderd. Het overgebleven bot wordt aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering mogelijk is. Tenslotte wordt de prothese vastgezet.' Aldus de voorlichtingsbrochure van het ziekenhuis.
Step by step Het internet biedt meer visuele informatie. Op www.midsouthorthopedics.com/totalknee zie je een animatie die geheel in stijl 'wat moeilijk loopt'. Hij heeft steeds een zetje nodig om de volgende stap in beeld te krijgen.

omslag195.jpg