[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 2 02 2006 ]
Stap voor stap

Het was zeker vijftien jaar geleden dat ik bij een orthopaed geweest ben, toen ik mei 2005 weer een afspraak maakte. 'Als je 70 was en je had veel pijn, zou ik er een paar nieuwe knieen in zetten', zei de specialist in 1990. Maar ik was pas 37 en ik had niet echt veel pijn. Er was dan ook geen reden om regelmatig voor controle te blijven gaan. Ik wist dat m'n knieen versleten waren en ik had geen enkele behoefte aan een periodieke bevestiging daarvan.
Tot ik een jaar geleden meer pijn kreeg en me ook realiseerde dat ik steeds meer beperkt raakte in m'n bewegingsvrijheid.
Een afspraak maken met een orthopaed betekende impliciet ook een eerste stap in de richting van een eventuele kunstknie. Dat lijkt misschien een stap van niks, maar bij het idee van een knieoperatie draaide m'n maag al om.
Een goede specialist vinden, een waar ik vertrouwen in zou hebben, was de eerste taak die ik me stelde. Ik vond er een die me door verschillende mensen, zowel vanuit patient- als uit medisch oogpunt, werd aanbevolen. En ik ben tot nogtoe erg tevreden over z'n aanpak: zorgvuldig, oog voor gerelateerde problemen, informerend. Omdat ik op zijn voorstel ook nog een uitstapje heb gemaakt naar neurologie, heeft er steeds geruime tijd tussen de afspraken gezeten die ik met hem heb gehad. Ik vond dat wel prettig, het gaf mij de tijd om aan het idee van een operatie te wennen, er met anderen over te praten en op het internet op zoek te gaan naar informatie.
Op die manier heb ik in m'n eigen tempo de diepgewortelde weerstand tegen een operatie los kunnen laten. Ik zie wel op tegen de operatie, maar ik sta er volledig achter.

Reacties

ik ben nu 53 en heb ook te horen gekregen dat ik te jong ben voor een nieuwe knie. Mijn linker knie is door een ongeluk nu volledig versleten.
Kan je mij vertellen in welk ziekenhuis je in behandeling bent? en hoe oud ben je nu?

Dag Alma,
Is dat het beleid van het ziekenhuis dat ze 53 jaar te jong vinden of geldt dat voor jouw specifieke aandoening?
Ik zal je per e-mail nog wat nadere informatie sturen. Maar zie ook een van de reacties op 'Ik doe dit niet weer' (9 juni), over het ziekenhuis in Tiel.

Ik heb op 4 mei 2007 een nieuwe knie gekregen. Door een bacterie in 2002 was mijn "oude knie" helelmaal weggesleten. De arts vond mij ook wel een beetje aan de jonge kant maar er was geen keus, ik kon nog amper 100 mtr lopen. Ik ben nu 56 jaar en alles gaat naar wens buigen lopen fietsen. Alleen spierkracht ontbreekt nog, maar dat is na 2002 nooit meer op normaal nivo geweest. Toen was n.l. alle spierkracht verdwenen. Maar we blijven trainen. Ik ben in Emmen geopereerd.

Beste Anne,
Fijn dat buigen, lopen en fietsen goed gaan.
Wat betreft de spierkracht: ik doe daar ook (na ruim een jaar) nog regelmatig oefeningen voor. Door mijn kniegeschiedenis heb ik ook slecht ontwikkelde spieren en dan kost het veel extra moeite om ze weer op pijl te krijgen. Welk pijl? Ik heb niet de illusie dat ik ooit even sterke benen zal hebben als de meeste mensen. Er is nog steeds wel kracht te winnen, denk ik. Maar het gaat wel langzaam als je 'van ver komt'.
Ik kon ook geen 100 meter meer lopen voordat ik een nieuwe knie kreeg. Toen was ik pas 52. Je kunt beter 56 zijn met een nieuwe knie, dan 56 en geen 100 meter kunnen lopen. Wat jij?
Veel succes met je verdere herstel!
Met groet, Aly

ik kreeg gisteren een medisch expertise rapport binnen, waarin stond dat mijn knie zo goed als op is binnen nu en 10 jaar. ik heb zwaar werk, dat is niet meegeteld. als ik dit blijf doen, en mijn gevoel laat meespelen, gok ik zelf op 6 a 7 jaar. de andere gezonde knie doet ook al veel pijn omdat ik de kapotte ontzie. dit komt door een ongeval in 2002.

ik ben geen 70. ik ben pas 27.

wat moet ik hier nou mee.

iedereen heeft het over "te jong" zijn voor een kunstknie. voor dit rapport zei men, 50 jaar, dan is een prothese oké. dat is nu bij mij 15 jaar te vroeg straks.

hopen op nieuwe medische ontdekkingen? gelukkig zijn de mensen MET die nieuwe knie zeer optimistisch.

hoe lang gaat de knie tegenwoordig mee? want dat zou de reden zijn waarom vóór je 50ste een prothese niet slim zou zijn omdat deze dan weer begint op te raken, en je niet ongelimiteerd de knie kan vervangen.

Beste Casper,
Het zal een behoorlijke domper geven als je zwart op wit onder ogen krijgt dat je knie er zo slecht voorstaat. Al weet je zelf ergens wel dat het niet goed zit, je blijft hopen op betere berichten.
Wat kun je doen?
Kijken of je met een goede balans tussen bewegen en ontzien, je beide knieen zolang mogelijk op peil kunt houden.
In overleg met je werkgever en een bedrijfsarts zoeken naar minder belastend werk.
En inderdaad, hopen op medische ontdekkingen. Die komen misschien niet uit de lucht vallen, maar men zoekt toch steeds naar betere materialen die langer meegaan. Wat dat betreft kan er in 10 jaar heel wat gebeuren.
Hoe lang het gaat duren voordat je een nieuwe knie nodig hebt, is vooral afhankelijk van wat je zelf acceptabel vindt. Ik heb gemerkt dat dat rekbaar is: je gaat schuiven met grenzen.
Heel veel sterkte gewenst!
Aly

Hoi iedereen


IK BEN 35 EN HEB EEN KUNSTKNIE EN KRYG BIINEKORT DE TWEEDE RECHT KNIE MAAR IK MOET WEL ANDERS KAN IK DALIJK HELEMAAL NIET MEER LOPEN DOOR REUMA MVG MALIKA

[ terug naar alle artikelen ]

omslag195.jpg