[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 2 10 2006 ]
De knie is klaar

Dat is de conclusie van de orthopeed nadat hij de laatste foto's heeft gezien, de stabiliteit heeft gecheckt (prima) de buiging gemeten (120 graden), de strekking beoordeeld (heel goed). Wat deze knie betreft: zijn werk is af.
Die constatering sluit een periode af, ook al is de knie voor mezelf nog niet klaar. Er valt nog veel vooruitgang te boeken in functionaliteit en kracht. Dat moet ik zelf doen, met ondersteuning van de fysiotherapeut.
De laatste paar weken keert het gewone leven weer terug. De knie bepaalt niet meer m'n doen en laten. Op een ochtend realiseerde ik me dat de stijfheid die me een paar maanden lang startproblemen gaf, verdwenen was. Niet van de een op de andere dag maar heel geleidelijk. Ik had er geen erg in. Vorige week gingen we boodschappen doen en onderweg ontdekte ik dat ik mijn krukken was vergeten. Het winkelen ging er even goed om. Dit weekend had ik na een middag klussen niet meer de pijn die ik voor de operatie voelde als ik langer dan een half uur stond of liep.
Het is nu tijd om vooruit te kijken: dit was één knie, wat zal de volgende stap zijn? Wordt vervolgd.

Reacties

Hoi Aly,
da's goed nieuws! Heerlijk is dat als je een periode af kunt sluiten. En leuk om te lezen dat het eigenlijk sluipenderwijs gaat. Kun je nu ook hardlopen - ik bedoel uiteraard niet de marathon maar gewoon de techniek. Een stukje hardlopen dus?

Mijn passieve buiging was vandaag 110 graden. Inmiddels heb ik ook een kilometer buiten gefietst. En dat was net zo zwaar als voorheen 10 km. Dat wordt dus ook weer veel oefenen voor ik weer een uurtje kan fietsen.

Ik hoop dat je lang plezier van deze knie hebt.... geniet er van! En succes met de nog altijd nodige oefeningen om het optimaal functioneel te krijgen!

Hoi Aly!

Gefeliciteerd met dit resultaat zeg. Goed hoor!
Grappig om te lezen dat alle herstel zo sluipenderwijs is gegaan dat je je dingen pas realiseert als je ermee geconfronteerd wordt, zoals het vergeten van je krukken en dan tóch kunnen winkelen.
Ik denk altijd maar: alle ellende is er in geslopen in de loop van de tijd, dus zal herstel er ook in sluipen.
Wel fijn om toch in kleine dingen grote stappen te zien, zoals het niet meer ervaren van startpijn. Kan ik me nu nog niets bij voorstellen, maar mijn tijd komt ook nog wel.

Ik wens je een goede, nieuwe toekomst; zonder pijn en alle beperkingen die er zijn geweest.
Ik blijf je volgen, ben benieuwd naar wat die toekomst je verder brengen zal.

Groetjes van Marjanne

Hardlopen?
Nee, hardlopen heb ik nog niet gedaan. Ik weet ook niet of dat lukt, want dat deed ik voor de operatie ook niet.
Dat zegt niets over het al dan niet kunnen hardlopen met een knieprothese in het algemeen. Volgens mij kan dat gewoon.
Ik ken een voorbeeld van een oudere man die zelfs nog schaatst met een kunstknie. Maar dat doe ik al 40 jaar niet meer, dus ook schaatsen heb ik afgeschreven voor mezelf...
Aly

Hallo Aly

Het is bij mij nou ook bijna drie maanden geleden dat ik een knieprothese kreeg , en pak net als jij de draad weer op .
Het autorijden en fietsen gaat goed , alleen ik betrap mijzelf erop dat ik nog steeds met een beetje stijf been loop ( had jij dat ook zolang ? )maar eigelijk moet ik toch weer normaal gaan lopen ,want ik kan ook fietsen .
maar ik ga dapper door met het oefenen , zodat ik over een niet te lange tijd mijn werk in het verpleeghuis weer kan doen .
Ik wens jou het allerbeste , en ben met het revalideren ongeveer gelijk met jou gegaan ,dus heb ik er veel aan gehad .
De tijden dat ik het even niet zag zitten , en dacht dat het allemaal nooit meer goed kwam , keek ik even op jou site , en wist ik dat het echt allemaal tijd nodig had . bedankt !!!!!

Groetjes Marjan

Beste Marjan,
Leuk om te lezen dat je tijdens de revalidatie soms houvast had aan knieblog.
Die stijfheid, daar heb ik ook lang last van gehad. Ik heb nu nog wel eens een stijf gevoel in m'n knie als ik lang in een houding heb geslapen. Dan moet ik de knie helemaal uitstrekken om dat vervelende gevoel kwijt te raken. Gelukkig gaat het verder goed met de knie.
Ik hoop dat je veel plezier van je nieuwe knie blijft houden en er straks je werk weer goed mee kan doen.
Veel succes en hartelijke groet, Aly

Dag allemaal,
Ik heb 17 juli een nieuwe linkerknie gekregen. Vrijwel direct in het ziekenhuis kon ik m'n knie 90 graden buigen. Nu na 5 weken is dat nog niet veel beter. Strekken gaat ook nog niet helemaal. Wel voel ik dat de pijn langzaam aan het minderen is maar het is nog niet helemaal weg. Lopen gaat best wel goed ook al wel zonder kruk als het pad vlak is. Traplopen op en neer kost steeds minder moeite. Het been en vooral de kuit wordt na de inspanning nog wel dik en er komt dan vocht in. Na even het been omhoog verdwijnt dat ook wel weer. Op de hometrainer, ik heb het zadel op ongeveer dezelfde hoogte als de fiets gezet, kan ik alleen nog maar heen en weer en zie heel langzaam dat het iets verder gaat. Het lijkt me allemaal zo langzaam te gaan maar als ik nu deze verhalen leest besef ik dat ik meer geduld moet hebben. In elk geval wil ik hiermee dan ook mijn ervaringen eens meedelen. Tot een volgende keer. Groet, Henk.

Dag Henk,
Zo lezen gaat het behoorlijk goed met je knie. Voor het boekje heb ik mijn mijlpalen bijgehouden en ik kon na 6 weken de trapper van de hometrainer rondkrijgen. Dat hangt natuurlijk af van de stand van de fiets - ik had hem zo hoog mogelijk gezet. En als je eenmaal rond kunt, worden de spieren ook soepeler als je regelmatig je rondjes draait. Dat het buigen niet veel verder komt is inderdaad frustrerend. Maar je hebt wel het gevoel dat er meer in zit? Ik zat dagelijks twee keer op de rand van de tafel en liet mijn vriend het buigwerk doen. 's Ochtends om weer op het niveau van de vorige dag te komen. 's Middags om een graadje verder te komen. Als iemand anders tegen het onderbeen duwt, krijg je meer buiging dan wanneer je het op eigen kracht doet, is mijn ervaring. En wat passief lukt, gaat na een tijdje ook wel op eigen spierkracht. Ik zat na een week op 70, na 4 weken op 90 en na 10 weken op 120 graden. Veel verder is hij niet gekomen, maar dat hoeft ook niet.
Ik ben benieuwd hoe het je verder zal vergaan. Veel succes! Groet, Aly

Hallo Aly,

Bij toeval ben ik op je site terecht gekomen. Even in het kort. ik ben 55 jaar en heb op 29 oktober 2007 een volledige nieuwe knie gekregen. Na zes weken de stokken aan de kant en na 8 weken weer stukjes autorijden. Deze week begonnen met werken (administratief) 3 ochtenden in de week. Nu mijn vraag aan jou. Mijn been is nog behoorlijk stijf, ik kom tot ongeveer 110 - 120 graden met oefenen, zit op de hometrainer 2 x 5 km p.d. Met lopen voel ik het klikken van de knie en met name aan de buitenkant kan het soms behoorlijk zeer doen, ook s'nachts kan ik niet goed slapen. Ook aan de binnenkant van mijn hiel kan ik soms behoorlijk last hebben. Ben ik op de goede weg? Daar ben ik met name erg onzeker over. Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet. Babs

Hallo Babs,
Ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaring en vanuit wat ik van anderen heb gehoord. Gelukkig heb ik veel bijgehouden en opgeschreven en het lijkt me dat je zeker op de goede weg bent.
Een buiging van 110 a 120 graden na zoveel weken is volgens mij heel goed. Veel meer kun je ook niet verwachten, denk ik.
Die stijfheid heb ik ook nog erg lang gevoeld, zeker twee maanden. Elke ochtend weer een paar keer buigen om het been soepel te krijgen. De fysiotherapeut vertelde dat dat vaker voorkomt een dat zeker een paar maanden kan duren.
Na 10 a 11 weken had ik ook nog last van slecht slapen (een aantal keren per nacht wakker worden om te verliggen of om te draaien); daardoor was ik overdag vaak erg moe. Iets anders dat me na 2 - 3 maanden parten speelde was dat ik die knie teveel belastte. Ik kon alweer een flink stuk lopen, maar ik kreeg er naderhand pijn door. Het zoeken van een evenwicht viel me niet mee.
En het geluid: 8 weken na de operatie hoorde ik de knie nog klikken. Maar op een gegeven moment hoorde ik het niet meer. Ik weet niet wanneer het stopte.
Over de pijn aan de buitenkant van de knie en aan je enkel kan ik niet veel zeggen. Kan het overbelastig zijn? Misschien heeft het te maken met een stand-verandering? Ik zou het aan de ortopeed voorleggen. Of aan een fysiotherapeut, als je daar contact mee hebt.
heb je hier iets aan?
Heel veel succes met het vervolg en ik hoop dat de pijn en stijfheid snel overgaan.

Met vriendelijke groet, Aly

Hallo allemaal,

Ik ben 62 jaar en al 25 jaar heb ik "slechte"knieen, maar ik mocht er alles mee doen van de orthopeed. 15 jaar geleden constateerde hij artrose in beide heupen. Na veel pijn heb ik 4 jaar geleden een nieuwe rechterheup gekregen (fantastisch!) en afgelopen januari zou de linkerkant aan de beurt zijn. Maar al maanden lang had ik zo'n last van mijn linkerknie dat ik bijna niet meer kon lopen. Nadat er foto's genomen waren, stelde de orthopeed voor om eerst een nieuwe knie en dan pas de heup, omdat deze veel erger versleten was. 13 januari 2009 heb ik een nieuwe knie gekregen. Na 2 weken kon ik huis al zonder krukken en nu na 10 weken loop ik redelijk goed nog extra gehandicapt natuurlijk door 'n slechte heup, die de revalidatie niet erg bevordert.Maar ikk ben erg gelukkig met m'n nieuwe knie. Ik heb nog wel regelmatig pijn niet alleen in mijn heup maar ook mijn knie. De fysio zegt dat dat ook de uitstraling vanuit de heup is. Maar ik doe regelmatig mijn oefeningen en zit iedere dag 2x op de hometrainer, ik kreeg na 4 weken mijn trappers al rond en de buiging en strekking gaan heel langzaam vooruit.Het slapen gaat nog niet lekker. Maar van de week heb ik voor het eerst 3 uur achter elkaar geslapen, en anders werd ik om het uur wakker. Pijnstillers neem ik bijna niet meer, alleen af en toe vor de nacht een ibrupufin en overdag (wanneer het echt nodig is) 2 paracetamols.De stijfheid en het gevoel van een stalen band om mijn knie wordt gelukkig ook iets minder. Soms zie ik het niet allemaal van de zonnige kant en ben dan ook heel blij dat ik jouw ervaringen op knieblog gevonden heb. Dit geeft me kracht om door te zetten. Bedankt daarvoor.
Groetjes Ineke Zandstra

[ terug naar alle artikelen ]

omslag195.jpg