[ informatie ]

knie.nl
jointcare.nl
(informatie/patiëntenforum)

xmlfeed.jpg

[ 1 08 2006 ]
Op eigen benen

De operatie is nu ongeveer vier weken geleden. Letterlijk en figuurlijk sta ik steeds meer op eigen benen. Met veel dingen kan ik me al een stuk beter redden. De was opvouwen en boontjes doppen heb ik steeds wel gedaan, mits de was en de boontjes me werden gebracht. Afdrogen gaat in principe ook wel, als ik maar op een plek zit van waaruit ik overal goed bij kan.
Eten koken is lastiger. Ik zit dan wel op een hoge stoel, maar het zout is nét te ver weg en de schaal staat juist in het kastje waar de stoel voor staat. De pannen staan te hoog om in te kijken. Een aanrecht is om bij te staan. Ook al zit je op een hoge stoel. Is normaal gesproken één stap opzij voldoende om iets te pakken, nu moet je opstaan - stoel opzij - kruk pakken of steunen op het aanrecht - een stap zetten - en vice versa. Erg omslachtig en erg frustrerend. Koken doe ik liever met z'n tweeën.
Ik kan inmiddels lang genoeg staan om 's ochtends koffie te zetten en een broodje te maken. Met het ontbijtblad naar de kamer lopen zonder alles onderweg te verliezen is echter teveel gevraagd. Dat laat ik nog even aan m'n mantelzorger over.
Douchen doe ik nog zittend. Maar ik wil eigenlijk over een paar dagen proberen om gewoon weer staand onder de douche te gaan. Krukken onder handbereik. Voor de zekerheid.

Reacties

wat goed om te lezen !!!
heerlijk voor jou (en ook voor Ton!)om weer 'aan de beterende hand'te zijn.
lieve groet uit Stedum

Ha Aly,
12 dagen is het alweer geleden dat ik geopereerd ben. De eerste dagen waren pittig pijn niet slapen misselijk maar de 3e dag mocht ik uit bed en lopen met krukken! Wat een ervaring ik mag 100 % belasten en loop bijna pijnloos. Inmiddels kan ik mijn knie 120 graden buigen maar hij is waanzinnig dik. Ik heb 4 x paracetamol en een kuurtje van 14 dagen (ontstekingsremmer en pijnbestrijding) en natuurlijk 6 weken prikken (wat ik niet erg vind).
Maandag ga ik toch de orthopeed bellen of ik mag koelen. (Toen ik dat de in het ziekenhuis aan de fysiotherapeut vroeg zei hij dat ik niet mocht koelen vandaar dat ik dat tot nu toe niet heb gedaan). En of ik die knie niet teveel belast want ik wil van dat vocht af. Ook gaan pas de 15e de hechtingen eruit wat ik erg laat vind. Ik denk dat ik het minder zwaar heb dan jij hoe gaat het nu? vr. gr. Coby

Dag Coby, Wat ga je lekker snel!
Fantastisch dat je al zo ver kunt buigen en dat het lopen goed gaat.
Voor je het weet fiets je weer. Oefen je ook al op de hometrainer?
Ik leg ook nog regelmatig een ijspakking (hot-cold pack of zo'n wijnkoelmanchet) op de knie. Meestal doe ik dat nadat ik flink geoefend of een eindje gelopen heb.
Mijn knie is ook nog steeds wat dik, maar al niet zo dik meer als vlak na de operatie. Na een week was de omvang 's ochtends 45 cm en nu ongeveer 40 cm. Volgens mijn fysioterapeut kan het lang duren voordat de knie in de loop van de dag niet dikker wordt. Ik zou gewoon eens een dag proberen of hij wat dunner blijft als je minder belast.
Maar afgezien van dat ongemak: petje af voor wat je nu al kunt!
Hartelijke groet, Aly

[ terug naar alle artikelen ]

omslag195.jpg